Robert Smyth,


DipWSET, borszakíró, bor kommunikátor, bor idegenvezető


Amikor az északkelet-spanyolországi Campo de Borja borvidék mellett angol nyelvet tanított, akkor volt az a meghatározó boros pillanat, amikor hirtelen rájött, hogy ez a leglenyűgözőbb ital, amit az emberiség ismer. Ezután többet akart tudni - mitől lesz egy adott termőhelyről, szőlőfajtából stb. származó bornak olyan az íze, amilyen. Miután diplomamunkáját a magyar borok marketingjéről írta az Egyesült Királyságban, belépett az üzleti újságírás világába és a Budapest Business Journalnak dolgozott, majd megragadta a lehetőséget, hogy magyar borokról szóló mellékletet írjon a lapnak, amelyhez a mai napig borrovatot vezet.


Most már mintegy 20 éve foglalkozik borral és a Budapest Business Journal (BBJ) számára ír a magyar borokról, valamint a Hungarian Wine című könyv szerzője: A Tasting Trip to the New Old World (Blue Guides, 2015). Emellett a Borszakírók Köre online magazinjának, a The Circle of Wine Writer's Circularnak a helyettes szerkesztője. Írt még a Borélvezetek, a Borutak, a Winesofa.eu, a VinCE Magazin és a Wine Connoisseur számára.


Robert a londoni Wine and Spirit Education Trust által kiadott WSET Diploma és Advanced tanúsítványokkal rendelkezik. Emellett a Taste Hungary bortúravezetője a magyarországi, ausztriai és szlovákiai bortúrákon és rendszeresen zsűrizik magyar és nemzetközi borversenyeken, továbbá beiratkozott a Master of Wine programba.


Ezeken a kurzusokon találkozhatsz vele:

WSET Level 2
WSET Level 3Ajándék

Ajándékozz Borkollégium kurzust szeretteidnek, partnereidnek.

Részletek és rendelés
FacebookInstagram

A legfrissebb hírekért kövess minket Facebookon és Instagramon is