2023-ban a Borkollégium fehérborává a CZURDA Riesling borát választottuk, így egy éven át minden kurzus kóstolósorát gazdagítani fogja ez az üde és elegáns tétel. A Borkollégium vörösbora címet pedig a Winelife 2021-es KF Kékfrankos tétele érdemelte ki.
CZURDA Riesling

A bor élénk szalmasárga a friss, finom citrusok, a fehérhúsú őszibarack, a jázmin, a mangó és a méz elegáns egyvelege, némi akácos bájjal. A CZURDA Riesling üde, elegáns és könnyű, egyenes illatvilággal. Kóstolva teltek és elegánsak a gyümölcsízek, tiszták és sallangmentesek. A bor édes, de remekül ellensúlyozza a savgerinc. Nagyon frissítő, mégis hosszú a lecsengése.
A szőlőskertük Pannonhalma közelében található, ahol a Bencés Főapátság öregbíti a magyarországi rizlingek hírnevét. Ez a bor azonban egészen más - meggyőződésük, hogy nincs hasonló rizling Magyarországon.
A szőlő lösz-és mészkőtalajban növekszik a hatéves szőlőültetvényeken. Viszonylag későn szüretelnek kézzel, egészben préselik ls moseli élesztővel erjesztik több, mint 9 hónapig. A folyamat fahordó nélkül megy végbe, a bor frissen és ropogósan kerül ki az acéltartályokból.
Savtartalma 7.8 g/l, 32.2 g/l cukorral. Azt is mondták már, hogy olyan, mint a forrásvíz, mert csupán 11.5% az alkoholtartalma.
Fogyasztását pincehőmérsékleten javasoljuk. A páratlan ételpárosítások lehetőségének ismeretében megunhatatlan bor!
Winelife KF Kékfrankos 2021
Közepesen, intenzív, rubin szín. friss, meggy, málna és eper illat, kikerekedett piros bogyós gyümölcsösség, némi fűszeres hűvőséggel kiegészülve a háttérben. Száraz, friss gyümölcsök, visszafogott, finom, szemcsés tanninok és kerek savak jellemzik, gyümölcsorientált bor. Behízelgő málna, eper és ribizli bukkan fel az ízvilágban. Harmonikus, jóivású tétel, mely könnyed lecsengéssel köszön el.
W I N E L I F E – BOROK KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL
"2011-es megalakulása óta a soproni régióban, a Fertő - tájon található Winelife pincészetben a szőlőművelés és a borkészítés minden fázisát magunk végezzük a lehető legmagasabb színvonalon. Nem kötünk kompromisszumot, ha a minőségről van szó. Különös figyelmet fordítunk a kiváló alapanyag termesztésére, amit a szőlőtőkék megfelelő alacsony terhelésével, és a gondos gazda alapos, ápoló munkájával érünk el.
A Fertő – tájon megtalálhatóak az egymástól éghajlatában és élővilágában egyaránt jelentősen eltérő geográfiai és biogeográfiai elemek. Ez a sokszínűség, a biodiverzitás igen kis területen megmutatkozó rendkívüli változatossága Európában egyedülálló, mely boraink eszenciáját is adja. Fehérboraink esetében előszeretettel alkalmazzuk a reduktív borászati módszereket, és kísérleteket teszünk a hagyományos kisfahordós borérlelési eljárásokkal is. Válogatás vörösboraink kizárólag tradícionális módon, kézi csömöszöléssel készülnek, melyeket különböző ideig érlelünk magyar, illetve francia tölgyfahordóban."