Ercsey Dániel


borszakíró


Az egyetemen eredetileg még francia nyelvet és földrajzot tanult, de közben az érdeklődése már a turizmus és a borok felé fordult. 2009-ben igazolta le a BORIGO magazin mint szerkesztő, az ottani évei alatt újságírásból is oklevelet szerzett és többedmagával megírta a magyar bor bibliáját, a Nagy Magyar Boratlaszt (2012). 2015-ben megalapította az első angol nyelvű, Közép-Kelet Európa boraival foglalkozó portált (winesofa.eu) melynek azóta is főszerkesztője. Jelenleg évek óta párhuzamosan csinálja ezt és szerkeszti a Pécsi Borozót (pecsiborozo.hu), a magazint aminek a szerkesztőségében megtalálta a közeget, ahol igazán jól érzi magát, és a csapatot, akik ugyanannyira rajonganak Közép-Kelet-Európáért, mint ő maga.

Az elmúlt évtizedben bejárta Románia (nem csak Erdély!), Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária, Bosznia-Hercegovina és Ukrajna számos borvidékét, de emellett még maradt ideje, hogy diplomát szerezzen szabad bölcsészetből (ami sok-sok filozófiát és művészettörténetet jelent), elindítson egy borokról szóló YouTube csatornát (ez a Lecsengés) és persze a másik boron belüli hobbijának is hódol, ez pedig a nagy édes borok. Járt már többször Portóban és a Douro-völgyében, Jerez-ben és Madeirán, Sauternes-ben és Németország folyóvölgyeiben, de még Cotnari-ba is eljutott. Persze a szíve Tokajért dobog!

A kóstolási tapasztalataira a nemzetközi borversenyek is igényt tartanak, 2012 óta rendszeresen bírál borokat, többek között a Vinitaly-n, a Mondial du Rosé-n, a Citadelles du Vin és a Vinalies versenyeken (Bordeaux és Párizs), a bukaresti IWCB-n, a Balkan International borversenyen, a GROW du Monde-on, a magyarországi VinAgorán, a Portugieser du Monde-on és a Winelovers Wine Awardson, valamint a világ legnagyobb utazó borversenyén, a Concours Mondial de Bruxelles-en, ahol a verseny történetében egyedülálló módon két évben is elnyerte a „Benchmark Taster“ díját. Emellett azért alapvetően újságíró, aki a szövegekben és újabban a videós tartalmakban hisz, ezt jól jelzik az évek alatt elnyert díjak is, többek között a Born Digital Wine Award-on szerzett 3. hely (2016 - Best tourism content with a focus on wine), a Millésima Wine Travel Award 1. hely 2017-ben, valamint a Web Wine Writing versenyen szerzett 2x összetett 1. hely (2019 - írás, 2022 - videó).


Ezeken a kurzusokon találkozhatsz vele:

Borkollégium Alapfok

Ajándék

Ajándékozz Borkollégium kurzust szeretteidnek, partnereidnek.

Részletek és rendelés
FacebookInstagram

A legfrissebb hírekért kövess minket Facebookon és Instagramon is