dr. Mészáros Gabriella


DipWSET., c. egyetemi docens, a Borkollégium társalapítója, a Borkollégium oktatója


Eredeti szakmája szerint jogász, ügyvédként 1999-ig dolgozott. Ebben az évben szerezte meg Ausztriában, Ruszton első magyarként az IW (AIWS) címet. Férjével, dr. Rohály Gáborral 1990 óta aktívan dolgoznak a borfogyasztási kultúra hazai meghonosításán, kezdetben a Hét Borbírák Rendje, később a Borkollégium keretei között.


„Elsősorban oktatónak tartom magam, hiszen mindennapjaim legnagyobb részét ma is az oktatás, kóstolók összeállítása teszi ki. Mellette marad azért idő cikkek, sőt időnként még könyvek írására, szerkesztésére is. Járom az országot, kóstolok - és le is írom, amit tapasztalok.”


A rendszerváltás környékén Mészáros Gabriella és férje Rohály Gábor ismerték fel, hogy egyre több jó magyar bor készül, ám ezek nem jutnak el a fogyasztókhoz. „Sokan voltak már akkor, akik tudták, hogy a boltokban elérhető boroknál sokkal jobb minőségűek is készülnek kis pincékben. Viszont nem voltak hozzáférhetők, 1988-89-ben jelent meg egyáltalán a magánpalackozás.


Így született meg az első borkurzusunk ötlete” – meséli Mészáros Gabriella, aki utóbb magát is egészen a DipWSET nemzetközi borakadémikusi szintig képezte.


A kurzusaik közben hamar nagy (el)ismertségre tettek szert, 1995-ben férjével elkészítették az első Borkalauzt a 100 legjobb magyar borral (ezt még további 15 követte), 1996-ban pedig intézményesítették az iskolájukat, ekkor alakult meg hivatalosan a Borkollégium.


Ezeken a kurzusokon találkozhatsz vele:

Borkollégium Alapfok
Borkollégium Középfok
Borkollégium Felsőfok
WSET Alapfok
WSET Középfok
WSET Felsőfok
Borgasztronómiai tanfolyamok
Bormarketing tanfolyamok
MesterkurzusokAjándék

Ajándékozz Borkollégium kurzust szeretteidnek, partnereidnek.

Részletek és rendelés
FacebookInstagram

A legfrissebb hírekért kövess minket Facebookon és Instagramon is