WSET Középfok – Párlat tanfolyam


Mik azok a párlatok és miért függnek szorosan össze a borokkal? Hogyan készülnek és milyen lepárlási módszerek vannak? Hogyan kell helyesen kóstolni és milyen alapú italok léteznek?
 
Ha nemcsak a boroknál keresi a minőséget, hanem a pálinkák, whisky-k, likőrök, brandy-k és egyéb párlatok terén is, és szeretné megtudni, hogyan készülnek, milyen aromák jellemzik, mitől lesznek igazán kiváló tételek, akkor a WSET Középfok Párlat kurzusról tudnia kell.
 
 
A 6 alkalmas tanfolyam a párlatok és a likőrök világát tárja fel kezdő és középhaladó szinten a párlatok (és borok) iránt érdeklődők számára. Tanulnak majd az előállítási módszerekről, a legfőbb párlatféleségek jellemzőiről, de megismerkednek a legnagyobb márkákkal is, a párlatok felhasználásával a koktélok készítése során.
 
A tanfolyam vizsgával zárul. Sikeres vizsga esetén WSET oklevelet és kitűzőt kapnak a résztvevők, illetve használhatják a megfelelő WSET logót is.

 

Miről lesz szó a tanfolyamon?

  • Milyen típusú párlatok vannak?
  • Melyek a szőlő alapú párlatok?
  • Melyek a gyümölcs alapú párlatok?
  • Melyek az egyéb gabona és keményítő alapú párlatok?
  • Melyek az ízesített párlatok?
  • Hogyan befolyásolják a gyártási módszerek a párlatok és likőrök jellemzőit?
  • Mik a nemzetközileg ismert legfőbb párlatféleségek és likőrök jellemzői?
  • Hogyan kell kóstolni a párlatokat?
  • A párlatok és a koktélkészítés kapcsolata
  • Melyek a legfontosabb koktél alapanyagok?
  • Melyek a koktélkészítés elengedhetetlen kellékei? Mik a bartender eszközei?
  • A legfontosabb párlatokból koktélokat készítünk.
 

 

Kóstolt párlatok

A kurzus során 48 tételt kóstolunk. Tervezett sor:
 
WSET szerinti kategória
Márka/Keresked
Tétel
VS Cognac
Courvoisier
Courvoisier VS
VSOP Cognac
Courvoisier
Courvoisier VSOP
XO Cognac
Courvoisier
Courvoisier XO
Armagnac
Janneau
Janneau VSOP
Grappa
Francoli Grappa Bianca 41,5%
 
Pisco
Pisco Capel Double Distilled 40%
 
Tennessee Whiskey (USA)
Jack Daniels 1,0 40%
 
Bourbon (USA)
Maker's Mark/Beam Suntori
Maker's Mark
Rye Whiskey (USA)
Jim Beam
Jim Beam Rye
Single Malt Whisky (Skócia)
Jura
Jura 10 éves
Single Malt Whisky (Skócia)
Laphroaig
Laphroaig 10 éves
Blended Scotch Whisky
Teacher's
Teacher's Highlander Cream Origin
Irish Whiskey
Kilbeggan
Kilbeggan Irish Whiskey
Canadian Whisky
Canadian Club
Canadian Club Whisky
Japanese Whisky
Hibiki
Hibiki Japanese Harmony
Kubai stílusú fehér rum
Old Pascas
Old Pascas White Rum
Karakteres fehér rum (angol vagy francia)
Damoiseau Rum Blanc Agricole 40%
 
Olcsó, színezett, sötét rum (BOB)
Old Pascas
Old Pascas Dark Barbados
érlelt spanyol stílusú rum
Abuelo 7 years 40% pdd. Panama rum
 
érlelt angol stílusú rum
Cockspur VSOR 12 years 40% Barbados Rum
 
Blanco Tequila (100% agave)
Sauza
Sauza Blanco
Reposado Tequila (100% agave)
Sierra Tequila
Sierra Tequila Reposado
Anejo Tequila (100% agave)
Sauza
Sauza Tres Generaciones Anejo
Blanco Artisanal Mezcal
Mezcal San Cosme Blanco 40%
 
Semleges stílusú vodka
Sobieski
Sobieski Vodka
Karakteres vodka
Beluga
Beluga Noble Vodka
Karakteres vodka
Mamont
Mamont Siberian Vodka
London Dry Gin
Finsbury
Finsbury Platinum
Modern stílusú gin
BCN
Barcelona Dry Gin
Old Tom gin
Haymans Old Tom’s Gin 40%
 
Ánizs ízesítésű párlat
Tsantali Ouzo
Tsantali Ouzo
Gyomorkeserű
Underberg
Underberg 12*0,02 Papír DD
Vermouth
BCN
BCN Vermut
Egyszerű likőr
Berentzen
Berentzen Rhababer-Erdbeer
Komplex likőr
Marie Brizard
Brizard Charleston Follies
Brandy de Jerez
Osborne
Osborne Carlos I.
Calvados
Bouland Calvados VSOP
Bouland Calvados VSOP
Dark rum (very aged)
Doorly's
Doorly's XO Fine Old Barbados Rum
Flavoured vodka (modern)
Danzka
Danzka Vodka Citrus
Flavoured vodka (traditional)
Zubrówka
Zubrówka The Original
Fruit spirit Í(Kirsch, Framboise, Fraise, Poire Willam, Mirabelle)
   
Genever
Bols
Bols Zeer Oudse Genever 35%
Gin (premium)
Darnley's
Gin Darnley's View
Golden Rum
Appleton
Appleton Special Gold 40%
Inexpensive grape brandy
Chantré
Chantré Weinbrand 0,7
Spiced rum
Captain Morgan
Captain Morgan Spiced Gold Rum
Tequila 100 Anejo
Sierra Tequila
Sierra Tequila Antiguo Anejo
Tequila 100% muy anejo
   
A párlatsor változásának jogát fenntartjuk.
 
 

Kiknek ajánljuk a Párlat tanfolyamot?

  • a borok iránt már elkötelezett személyeknek, akik szélesítenék az ismereteiket,
  • borral és alkoholos italokkal foglalkozók számára,
  • vendéglátásban dolgozóknak, sommelier-eknek,
  • kereskedelemben dolgozóknak,
  • gasztronómia iránt érdeklődőknek,
  • közép- és felsővezetők részére.
 
A tanfolyam megkezdésének nincs felvételi követelménye, előzetes tudást nem igényel, csupán a nagykorúság igazolása szükséges. Kérésre ez alól is kaphat felmentést az érdeklődő, de ilyen esetben a tanfolyam során nem kóstolhat párlatot a kiskorú hallgató.
 

 

Tananyag

Az előadáson elhangzott prezentációkon kívül a tananyag: WSET Spirits: Looking behind the label című könyv. A tanfolyam díja tartalmazza a tananyag árát és az egyszeri vizsgadíjat is.
 
Letölthető tananyagok:



Tematika

A tanfolyam hat, egyenként négy órás előadásból áll, esti kurzus keretében. A képzés magyar kiegészítésekkel, angol nyelven történik. Amennyiben nem biztos a nyelvtudásában, javasoljuk, egyeztessen kollégánkkal az alábbi telefonszámon: +36 70 622 1060
 
Ez a képzési forma teljesen megújult 2017. augusztus 1-től.



Vizsga

A sikeres vizsga - a tanfolyami órákon túl - további egyéni felkészülést is feltételez. A tankönyvet a „Tananyagok” résznél tekintheti meg.
A vizsga árát a tandíj tartalmazza, amely 50 feleletválasztós kérdésből áll, a kérdések lefedik a teljes tananyagot.
 
Sikertelen vizsga esetén lehetőség van pótvizsgára, melynek díja 35.000 Ft.
Sikeres vizsga esetén WSET oklevelet és kitűzőt kapnak a résztvevők, illetve használhatják a megfelelő WSET logót is.
 




Esti időpontok




Tandíj

Kedvezményes ár: 127.000 Ft (100.000 Ft + ÁFA), amennyiben a tanfolyam kezdete előtt 15 naptári nappal megtörténik a befizetés, illetve megérkezik az átutalás az iskola bankszámlájára.
Teljes ár: 140.000 Ft (110.236 Ft + ÁFA), amennyiben a tanfolyam kezdetétől 15 napon belül történik a befizetés.

Képzési rendszerünk felépítése

Miért érdemes a Borkollégiumot választani?

Mészáros Gabriella
Borkollégium
Winelovers terem
Az első boriskolaként a legnagyobb tapasztalattal rendelkezünk.
A kóstolt borok száma mellett azok minősége is egyedülállónak tekinthető.
Ha netán egy minta nem tűnik a legjobb példának, újabbak követik.
Kellemes környezetben, családias hangulatban nálunk könnyű a tanulás.
Oktatóink a legmagasabb színvonalat nyújtják.
Az egyetlen hazai iskolaként folyamatosan megújuló saját tankönyveket kínálunk hallgatóink számára – a kezdetektől fogva.
Itt mindenki kérdéseire van válasz, de ha tanáraink – nagyon ritkán – valamire nem tudnak azonnal felelni, azt is ki lehet mondani: holnapra utánanézek.
Nálunk kiemelt jelentőségű a tudásközpontú oktatás: az elérhető legjobb ismereteket kínáljuk hallgatóinknak.
Ajándék

Ajándékozzon Borkollégium kurzust szeretteinek, partnereinek.

Részletek és rendelés